Hutan Simpan di Lipis, Pahang diceroboh kali ke-6 oleh pelombong emas haram

LIPIS, 1 Februari 2021 – Pejabat Hutan Daerah (PHD) Lipis mengesan sebuah kawasan cari gali emas haram di Kompartmen 86, Hutan Simpan Ulu Jelai, Mukim Batu Yon, di sini kelmarin.

Penemuan itu hasil siasatan dan serbuan dilakukan, namun tiada tangkapan dibuat kerana pelombong haram dipercayai sudah meninggalkan tempat berkenaan.

Pegawai PHD Lipis, Nor Shahrini Nordin Ahmad berkata, serbuan di kawasan itu menemukan tapak khemah sindiket terbabit dipercayai dianggotai antara empat hingga enam individu yang berpengalaman luas dalam melombong emas.

Katanya, pemeriksaan di sekitar kawasan terbabit mendapati kegiatan melombong emas di situ masih baharu dilakukan, kesan aktiviti mengambil pasir dan mengorek batu dalam sungai masih berada pada peringkat awal serta kerosakan permukaan tanah masih pada tahap sedikit.

“Pemeriksaan turut menemui sebuah jengkaut dan lori hantu yang disimpan di satu kawasan kira-kira dua kilometer dari tapak tersebut selain sebuah palong untuk aktiviti tersebut,” katanya seperti dilapor media tempatan.

Nor Shahrini berkata, semua jentera yang ditemui telah disita dan proses membawa keluar mengambil masa kira-kira 12 jam untuk disimpan di pusat simpanan barangan rampasan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Batu 18 Tersang, Raub.

Katanya, kes itu adalah kejayaan pertama PHD Lipis tahun ini yang sentiasa memberi perhatian serius terhadap kegiatan melombong emas secara haram dan tahun lalu sebanyak lima kes dikesan dan menahan beberapa individu.

Katanya lagi, kegiatan melombong secara haram di dalam hutan simpan bukan sahaja menyebabkan pencemaran sumber air, malah menyebabkan hakisan dan kemusnahan hutan.

Difahamkan terdapat sindiket terbabit menggunakan kemudahan moden untuk mengesan kedudukan kawasan jajaran emas menyebabkan mereka mengeluarkan modal besar untuk menyediakan kelengkapan seperti palong, jentera dan enjin pam air, kata beliau.

“Mereka yang ditahan melakukan kegiatan melombong emas secara haram dalam hutan simpan akan didakwa mengikut Akta Perhutanan Negara 1984,” katanya.

Melayukini, 1/2/2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: