‘Majoriti rakyat setuju sistem pendidikan 1 aliran’ – kajian pakar

KUALA LUMPUR, 1 FEBRUARI 2021 – Majoriti rakyat negara ini khususnya orang Melayu dan Bumiputera – bersetuju supaya sistem pendidikan kebangsaan satu aliran dilaksanakan.

Menerusi tinjauan pendapat yang dilakukan EMIR Research pada Disember 2020, sejumlah 54 peratus responden bersetuju dengan cadangan berkenaan.

Kajian yang melibatkan hampir 2,000 responden itu turut mendapati 31 peratus lagi mengakui tidak pasti dan 15 peratus tidak bersetuju dengan pelaksanan sistem pendidikan kebangsaan satu aliran.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif EMIR Research, Dr Rais Hussin berkata, responden yang tinggal di pedalaman lebih bersetuju dengan cadangan sistem pendidikan satu aliran berbanding responden di kawasan bandar.

“Responden Melayu dan Bumiputera memihak kepada sistem pendidikan satu aliran berbanding responden India.

“Pada masa sama, responden India lebih cenderung bersetuju dengan penyataan tersebut berbanding responden Cina,” katanya seperti dilapor Astro Awani, hari ini.

Selain itu, kajian juga mendapati majoriti responden iaitu 66 peratus mahu pengajaran subjek Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.

Sementara, 20 peratus menyatakan tidak pasti sementara 15 peratus lagi tidak bersetuju.

Rais berkata, responden yang berlatar pendidikan tinggi lebih cenderung bersetuju supaya pengajaran Sains dan Matematik dilaksanakan dalam bahasa Inggeris dan sistem pendidikan satu aliran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: