Mahkamah benar permohonan Hindraf cabar keputusan RoS batal pendaftaran

KUALA LUMPUR, 22 Feb — Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) untuk meneruskan tindakan undang-undang terhadap Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) yang membatalkan pendaftaran kumpulan itu.

Hindraf yang diwakili peguam Annou Xavier ketika dihubungi berkata Hakim Datuk Mariana Yahya membenarkan permohonan anak guamnya untuk kebenaran semakan kehakiman selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak melalui prosiding dalam talian.

“Mahkamah menetapkan 8 Mac untuk sebutan permohonan semakan kehakiman,” katanya.

Pada 22 Dis tahun lepas, kumpulan itu menerusi pemimpinnya yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri P. Waytha Moorthy memfailkan  kebenaran untuk mencabar keabsahan dua keputusan berhubung pembatalan pendaftaran kumpulan itu.

Pertama melibatkan keputusan ketua pengarah RoS pada 30 Sept 2019 untuk membatalkan pendaftaran kumpulan itu dan kedua adalah keputusan menteri Dalam Negeri pada 7 Ogos tahun lepas yang mengekalkan keputusan pertama.

Hindraf menuntut pengisytiharan bahawa kedua-dua keputusan pembatalan pendaftaran itu adalah tidak sah dan terbatal; perintah untuk menggantung sementara kedua-dua keputusan itu sementara menunggu permohonan semakan kehakiman.

— BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: