‘PKR diingatkan tidak hipokrit’ – Pemuda Amanah

KUALA LUMPUR – PKR diingatkan supaya tidak hipokrit dan berlidah cabang dengan menerima wakil rakyat yang lompat daripada Parti Amanah Negara (Amanah).

Ketua Pemuda Amanah Nasional Shazni Munir Mohd Ithnin berkata, Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu melaksanakan tekad untuk menolak budaya lompat parti sesama komponen (Pakatan Harapan) yang jelas menguntungkan satu pihak sahaja.

“Politik tikam belakang ini usah dibudayakan. Sebagai rakan gabungan dalam Pakatan Harapan (PH), menerima penyertaan wakil rakyat ini hanya akan menyebabkan hubungan antara parti renggang dan keruh pada kemudian hari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Shazni Munir berkata, PH secara umumnya boleh bersetuju bahawa tindakan lompat parti dalam kalangan wakil rakyat adalah suatu penghinaan terhadap sistem demokrasi negara kerana ‘membeli dan menjual’ wakil rakyat merupakan budaya bobrok (rosak) yang hina lagi keji.

“Dalam kenyataan yang dikeluarkan Setiausaha Agung PKR (Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail) semalam, bertarikh 27 Februari dengan jelas menyebut bahawa parti berkenaan menolak tindakan lompat parti yang bertujuan ingin melemahkan mana-mana parti dalam blok pembangkang.

“Namun ironinya, pada tarikh berkenaan juga dilaporkan media bahawa PKR telah menerima wakil rakyat yang lompat di Johor; setelah bantahan dalaman kami suarakan rentetan kejadian sama berlaku di Selangor sebelum ini,” kata Shazni Munir.

Semalam, media melaporkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senggarang Khairuddin A Rahim mengakui beliau bersama dua lagi ADUN Amanah dari Johor, sudah menyertai PKR.

— Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: