Diugut bunuh kerana berpuasa, di mana SUHAKAM?

Kuala Lumpur – Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Hj Aminuddin Yahaya mempersoalkan kebisuan SUHAKAM dalam isu hak pekerja yang diugut bunuh kerana berpuasa.

Aminuddin berkata, isu majikan tidak benar berpuasa sebegini bukanlah perkara berlaku.

“Tidak benar solat, tidak benar pakai tudung dan seumpamanya sudah terlalu banyak sehingga kadang-kadang sesuatu yang diterima kerana keterdesakan manusia mahu mendapatkan pendapatan”, katanya.

Aminuddin menyeru agar mana-mana rakyat Malaysia yang tertidas di tempat kerja khususnya dinafikan hak beribadat dan beragama seperti solat, berpuasa dan menutup aurat untuk membuat laporan polis.

Terdahulu, seorang pengawal peribadi bersama rakannya dibelas dan diacukan pistol selepas enggan menuruti arahan majikan untuk tidak berpuasa, semalam.

Mangsa yang dilaporkan berusia 43 tahun bersama rakannya dibelasah dengan menggunakan rotan oleh majikannya di rumah di Batu Nilam, Klang.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, sebelum itu mangsa berusia 26 tahun bersama majikannya seorang lelaki berusia 43 tahun berada di kondominium di Jalan Pinang, di sini pada 10 malam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: