Kenapa beri ruang politikus kafir serah Zakat, walaupun hukumnya haram?

Zakat hak umat Islam dengan kembali kepada asasnya yang terdapat dalam Rukun Islam yang ke 4 tetapi dalam kebanyakan ayat Al-Qur’an kebanyakannya diletakkan kedua selepas solat iaitu, “wa aqimus salata wa atuz zakah…” terjemahan maksudnya; dan dirikanlah solat dan keluarkanlah zakat. Dan terdapat pada kebanyakan ayat dan juga hadith.

Dalam ertikata ia berada pada kedudukan terpenting dalam Islam selepas solat. Dan menjadi kewajipan ke atas semua umat Islam mengeluarkan zakat. Yang mengeluarkan zakat adalah umat Islam, memberi dan menerima zakat juga amalannya adalah umat Islam sebab zakat ini juga merupakan ekonomi kepada Islam dan menjaga kebajikan umat Islam.

Jika ia dilaksanakan dengan betul dan benar penuh dengan intergriti dan keikhlasan, mustahil ada negeri bawah pentadbiran Islam akan terdapat golongan fakir miskin.

Tetapi hari ini sudah ada normalisasi untuk menjadikan zakat ini boleh diberikan keutamaannya kepada bukan Islam atau percubaan untuk meletakkan kedudukan sama rata antara bukan Islam dengan Islam, maknanya jika pihak zakat mahu membantu umat Islam atau bukan umat Islam boleh pada kedudukan sama rata.

Paparan perkongsian gambar kelihatan YB mengagihkan bantuan zakat kepada umat Islam kelihatannya sangat janggal dan pelik. Ini kerana biasanya zakat tidak ada kaitan dengan yang bukan Islam.

Puak Melayu liberal yang mesra dengan golongan kafir menganggap isu seperti ini dalah isu remeh temeh yg disengajakan.

Ditulis oleh Haji Rashidi Haris yang merupakan Ketua Aktivis Pertubuhan MUAFAKAT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: