Wanita ‘dizalimi’ pusat zakat sebenarnya sudah nikmati manfaat zakat lebih RM23 ribu!

SHAH ALAM – Lembaga Zakat Selangor (LZS) telah mendedahkan sebenarnya wanita-wanita yang mendakwa dizalimi pusat zakat sehingga kononnya terpaksa menagih bantuan gereja adalah penerima manfaat zakat sejak bertahun-tahun.

Dalam sebuah sidang media khas, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga LZS, Saipolyazan M Yusop mendedahkan maklumat wanita-wanita tersebut.

Beliau berkata, salah seorang wanita ‘ibu tunggal’ itu adalah asnaf miskin berdaftar yang menerima bantuan zakat sebanyak RM23,450 sehingga hujung tahun ini oleh LSZ.

Wanita kedua merupakan asnaf berdaftar di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang menerima bantuan baitulmal selama 5 tahun. Namun, bukanlah ibu tunggal seperti yang didakwa tetapi mempunyai suami yang tidak menetap di Malaysia.

Manakala wanita ketiga juga bukan ibu tunggal iaitu masih bersuami tetapi sebenarnya kesnya ialah baru sahaja menghantar borang permohonan. Walaubagaimanapun, wanita tersebut diminta melengkapkan dokumen tidak lengkap.

Kenyataan wanita-wanita tersebut melalui suatu sidang media terbuka sebelum ini bersama ‘NGO Kramat’ telah mengundang pelbagai tohmahan masyarakat terhadap majlis agama.

Ini menimbulkan kebimbangan ramai pihak kerana bimbang kutipan zakat tahun ini akan terjejas teruk hanya kerana persepsi negatif melalui dakwaan palsu terhadap majlis agama terutamanya lembaga zakat, setelah mendengar penjelasan sebenar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: