‘Awas agenda terancang menghasut untuk singkir Agong secara halus’

Belum reda dengan tingkah laku biadap Iswardy Morni daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), tersebar pula cadangan daripada dua orang yang mendakwa sebagai pengasas Agenda Reset Malaysia.

Dua individu tersebut diperkenalkan dalam artikel tersebut sebagai Dato-Dato yang mencadangkan suatu pelan “reset” bagi memulihkan keadaan negara yang dikatakan sedang tenat dengan pelbagai masalah seperti ekonomi merudum, pertahanan dicerobohi, peningkatan jangkitan wabak Covid-19 dan lain lain lagi.

Dalam artikel panjang itu, dikatakan ada cadangan yang dibuat oleh dua orang Dato’ ini yang dikatakan sebagai pengasas Reset Malaysia telah disebar luas oleh salah seorang pengikut mereka, sejak 1 Jun 2021, berdasarkan kepada tarikh yang tercatat pada bahagian akhir artikel tersebut.

Cadangan dua Dato’ itu ialah supaya KDYMM Al-Sultan Abdullah diberikan cuti rehat selama enam bulan sebagai Yang di-Pertuan Agong (YDPA) oleh Majlis Raja-Raja Melayu (MRRM) yang dijangka akan bersidang pada 30 Jun – 1 Julai 2021 nanti.

Dalam artikel itu juga dicadangkan supaya tugas YDPA akan dijalankan oleh Timbalan YDPA Tuanku Sultan Nazrin Shah, baginda Sultan Perak. Tidak sekadar itu, turut dilibat sama ialah Tuanku Sultan Johor sebagai Timbalan YDPA mengambil tempat Tuanku Sultan Nazrin yang telah menjadi YDPA. Cadangan ini sebenarnya menggambarkan situasi Al-Sultan Abdullah dihasratkan pelucutan jawatan baginda.

Tidak cukup dengan itu, penama artikel berhajat pelan cadangan di atas dilaksanakan dengan seberapa segera kononnya untuk menyelamatkan negara daripada kemelut yang melanda. Baki kenyataan yang dibuat melondehkan niat dan maksud sebenar ketiga-tiga orang tadi. Jelas menuduh KDYMM Al-Sultan Abdullah sebagai mempertahankan Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Tindakan individu yang menyebarkan cadangan dua orang Dato idolanya itu tidak boleh dipandang ringan kerana kenyataannya berunsur fitnah menghasut MRRM menggantung tugas YDPA atas tuduhan salah mengisytiharkan darurat di samping tidak melakukan sesuatu untuk menegur Jemaah Menteri pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Penyebaran luas kenyataan individu ini jika tidak disekat dan dikenakan tindakan tegas melalui penguatkuasaan undang-undang, sudah pasti akan diulang oleh proksi lain, tujuannya cukup jelas, menyebarkan fitnah sehingga rakyat membenci dan berani menyerang YDPA dan mencadangkan tindakan diambil terhadap Baginda.

Dalam keadaan negara yang masih dilanda krisis akibat penularan wabak dan ketidakstabilan politik negara, pihak berkuasa perlu tegas untuk menghalang mana-mana pihak yang cuba menangguk di air keruh. Jangan dibiarkan suara sumbang cuba memporak-porandakan kesetiaan rakyat kepada Al-Sultan Abdullah. Pendirian Baginda melalui kenyataan-kenyataan media Istana Negara sudah jelas tidak bersifat kepartian. Saban hari dilihat Baginda semakin mendapat kepercayaan rakyat jelata.

Barangkali ada pihak yang risaukan kredibiliti Al-Sultan Abdullah yang berjaya meningkatkan imej institusi beraja di negara kita. Tindakan tegas perlu dikenakan terhadap anasir yang tidak bertanggungjawab dan ejen penyebar fitnah.

Bukan itu sahaja, kenyataan yang ditularkan itu juga dilihat cuba melaga-lagakan sesama Raja-Raja Melayu. Itu sudah cukup bagi ketiga-tiga individu terbabit disiasat dan dikenakan tindakan sewajarnya. Natijahnya, rakyat mesti kembali berpegang kepada prinsip Rukun Negara iaitu Kesetiaan kepada Raja dan Negara. Dan ini mesti dikekalkan bagi menjamin kestabilan politik dan keharmonian rakyat dalam negara.

Dikirim oleh Haji Rashidi bin Haris yang merupakan Ketua Aktivis Pertubuhan MUAFAKAT

One thought on “‘Awas agenda terancang menghasut untuk singkir Agong secara halus’

  1. PDRM patut segerakan siasatan terhadap dato datok yg menderhaka dan menghasut rakyat untuk menderhaka terhadap raja2 , jangan dibiarkan perkara yg berkudis ini merasuk fikiran orang melayu kerana raja2 adalah lambang perpaduan orang melayu. Harap pihak berkuasa ambil tindakan terhadap anasir2 yang mirip perjuangan kominis yang sedang meresap dalam fikiran orang melayu yang sedar diri dimana tempat mereka berpijak.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: