Undang-Undang halang murtad adalah diskriminasi, kata SUHAKAM

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) mendakwa bahawa undang-undang bagi menghalang umat Islam dari keluar dari agamanya ataupun murtad adalah sebagai satu bentuk diskriminasi hak asasi manusia.

Dakwaan tersebut dibuat oleh SUHAKAM dalam Laporan Separuh Penggal bagi hak asasi manusia mewakili Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melalui laman web rasmi Reviu Berkala Universal (UPR).

“… SUHAKAM finds that the State apostasy laws in Malaysia are discriminatory and more likely to interfere with freedom of religion of Muslims.”

Terjemahan: “… SUHAKAM mendapati bahawa undang-undang murtad negeri di Malaysia adalah pendiskriminasian dan akan mencampuri kebebasan beragama di kalangan umat Islam.”

Laporan kontroversi sepanjang 23 muka surat itu didakwa sarat dengan pelbagai adu-adu domba lain terhadap negara termasuk mengenai LGBT dan jantina ketiga.

Walaubagaimanapun, ramai tertanya-tanya mengapakah SUHAKAM tidak menyiarkan laporan tersebut di media-media sosialnya secara terbuka.

One thought on “Undang-Undang halang murtad adalah diskriminasi, kata SUHAKAM

  1. Assalamulaikum, saya cadangkan isu ini dibawa ke makhmah meminta laporan di batalkan atas alasan bertindak diluar dari terma yg ditetapkan dalam aktanya yg mrnetapkan Suhakam sewajarnya mempertahankan perlembagaan malaysia kerana apa yg ditetapkan dalam perlembagaan adalah persetujuan warganegeranya bersama dgn nilai atau peraturan yg mendaulatkan perudangan gaya hidup setiap warganya. Tanggong jawab ini hendaklah diambil oleh kerajaan dan masyarakat yg junjong keluhuran perlembagaan.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: