Isu papan tanda Jawi: DAP gesa hormat identiti budaya SJK(C)

Ahli Parlimen Teluk Intan Nga Kor Ming memohon Mah Hang Soon (Timbalan Menteri Pendidikan) supaya mengambil tindakan tegas terhadap jabatan pendidikan Pahang atas kesilapan itu.

Dia juga meminta jawapan daripada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, yang merupakan ahli parlimen bagi kawasan Pahang Bera.

Pengerusi DAP Perak itu menggesa Putrajaya menghormati identiti budaya sekolah SJK(C) dan berkata isu papan tanda itu bertentangan dengan slogan “Keluarga Malaysia” kerajaan persekutuan.

Ahli jawatankuasa Pusat DAP Wong Kah Woh pula juga menyifatkan ini sebagai tanda “tidak hormat” terhadap masyarakat Cina Malaysia.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ahli Parlimen Ipoh Timur itu membandingkan isu berkenaan dengan kontroversi baru-baru ini seperti langkah kerajaan Kedah mengharamkan perjudian dengan tidak lagi memperbarui lesen kedai loteri.

“Berbilang kaum dan agama merupakan aset kepada Malaysia.

“Jika negara berhasrat untuk maju, mengekalkan keharmonian antara kumpulan etnik dan agama menjadi asasnya.

“Bagaimanapun, kerajaan hari ini telah memilih untuk memusnahkan asas pembinaan negara ini dengan mengubah negara daripada masyarakat yang pelbagai kepada masyarakat yang homogen,” kata Wong.

Dia membidas MCA berhubung isu itu, menuduh parti berasaskan Cina itu gagal mempertahankan hak dan kepentingan sekolah SJK(C).

Sinchew Daily baru-baru ini melaporkan Jabatan Pendidikan Pahang membekalkan papan tanda sedemikian kepada dua sekolah – SJK(C) Yoke Hwa dan SJK(C) Kee Wha – pada awal November.

Papan tanda itu mengandungi nama sekolah SJK(C) dalam Bahasa Melayu dan tulisan Jawi, tetapi tidak dalam aksara Cina.

Lima sekolah SJK(C) di Kuantan juga dikatakan akan diberikan papan tanda oleh lembaga tersebut.

Lima sekolah yang dilaporkan itu ialah SJK(C) Puay Chai, SJK(C) Kong Min, SJK(C) Semambu, SJK(C) Chung Ching 2 dan SJK(C) Yoke Shian.

Isu berkenaan mencetuskan kebimbangan di kalangan kumpulan pendidik dan parti politik, dengan pemimpin DAP mengkritik tindakan tersebut sebagai penghinaan terhadp kepelbagaian budaya.

Kredit berita: Berita asal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: