Isu papan tanda tiada tulisan Cina: Timbalan Menteri MCA campurtangan

Timbalan Menteri Pendidikan Mah Hang Soon campur tangan selepas beberapa sekolah rendah bantuan kerajaan beraliran Cina di Pekan, Pahang menerima papan tanda nama sekolah baru tanpa aksara Cina.

Sinchew Daily baru-baru ini melaporkan Jabatan Pendidikan Pahang membekalkan papan tanda sedemikian kepada dua sekolah – SJK(C) Yoke Hwa dan SJK(C) Kee Wha – pada awal November.

Papan tanda itu mengandungi nama sekolah SJK(C) dalam Bahasa Melayu dan tulisan Jawi, tetapi tidak dalam aksara Cina.

Lima sekolah SJK(C) di Kuantan juga dikatakan akan diberikan papan tanda oleh lembaga tersebut.

Lima sekolah yang dilaporkan itu ialah SJK(C) Puay Chai, SJK(C) Kong Min, SJK(C) Semambu, SJK(C) Chung Ching 2 dan SJK(C) Yoke Shian.

Isu berkenaan mencetuskan kebimbangan di kalangan kumpulan pendidik dan parti politik, dengan pemimpin DAP mengkritik tindakan tersebut sebagai penghinaan terhadp kepelbagaian budaya.

Sebagai maklum balas, Mah (di atas) telah mengarahkan jabatan pendidikan negeri membina papan tanda baru yang mengandungi aksara Cina dan Tamil manakala papan tanda nama sekolah sedia ada tidak perlu diturunkan.

Bercakap kepada akhbar harian berbahasa Cina itu, Mah menjelaskan perkara berkenaan berpunca daripada dasar kerajaan Pahang di mana papan tanda agensi kerajaan perlu mengandungi tulisan Jawi.

Selepas itu, jabatan pendidikan negeri mula membekalkan semua sekolah awam dengan papan tanda patuh.

Kontraktor yang sama dilaporkan mengeluarkan papan tanda ‘seragam’ untuk semua sekolah SK, SJK(T) dan SJK(C).

Mah, yang juga timbalan presiden MCA, berkata dia telah mengarahkan supaya aksara Cina dan Tamil dimasukkan pada papan tanda ini untuk sekolah masing-masing.

“Pengarah bersetuju (dengan cadangan saya) dan juga bersetuju membenarkan kontraktor mengeluarkan papan tanda baru dengan nama Cina dan Tamil untuk sekolah Cina dan Tamil.

“Jabatan pendidikan akan memasangnya selepas papan tanda baru siap,” katanya dipetik sebagai berkata.

Mah berkata jabatan itu telah mengambil “tindakan segera” mengenai perkara itu, sambil menambah bahawa papan tanda nama sekolah sedia ada boleh dikekalkan.

Menyiarkan mengenai isu berkenaan di laman Facebooknya, timbalan menteri itu mengulangi dia telah “segera” menghubungi pihak berkaitan untuk menyelesaikan perkara tersebut.

Sebelum Mah campur tangan, Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Pahang (Dong Lian Hui) telah menggesa jabatan pendidikan negeri untuk menambah aksara Cina bagi nama sekolah-sekolah pada papan tanda ini.

“Kami tidak fikir ini adalah isu pendidikan yang sensitif.

“Sebagai Dong Lian Hui, sudah tentu kami berharap jabatan pendidikan memberi perhatian kepada perkara ini.

“Apa salahnya menambah nama sekolah Cina pada papan tanda sekolah rendah Cina,” soal Pengerusi Dong Lian Hui Pahang, Lim Chin Chee memberitahu Sinchew.

Persatuan Dong Lian Hui Pahang membentuk Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia(Dong Zong).

Kredit: Berita Asal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: