Fri. Feb 23rd, 2024

BANDAR BAHARU – Kejadian rusuhan dilaporkan berlaku di Depot Imigresen Sementara Relau, Bandar Baharu di Kedah di mana lebih 500 orang tahanan telah melarikan diri.

Rusuhan tersebut berlaku bermula dengan sebuah protes yang bermula sekitar pukul 5 pagi Rabu oleh kira-kira 650 tahanan Rohingya, menurut akhbar mStar.

Akhbar Astro Awani melaporkan, seramai 528 tahanan berjaya meloloskan diri. Difahamkan kesemua tahanan yang dipercayai warga Rohingya itu meloloskan diri awal pagi tadi selepas berlaku rusuhan.

Namun, dilaporkan 6 orang daripada warga asing tersebut telah meninggal dunia kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya ketika cuba meloloskan diri dengan melintas lebuhraya.

Menurut Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain, seramai 229 daripada 528 tahanan lolos berjaya ditahan semula dan pihaknya sedang memburu baki 205 tahanan yang masih bebas.

“Kita telah berjaya menahan seramai 229 tahanan imigresen yang telah melepaskan diri pada jam 4.30 pagi tadi di Pusat Tahanan Relau, Bandar Baru, Kedah.

“Dimaklumkan kepada pihak kami, seramai 528 tahanan melepaskan diri daripada jumlah 663, orang kampung tahan 88 dan serahkan kembali kepada pihak Imigresen.

“Kita masih mencari baki 205 tahanan yang memerlukan tenaga sepenuhnya daripada pihak kami, serta bantuan orang ramai amat diperlukan.

“Alhamdulillah ada sekumpulan anak muda telah menjejaki kumpulan ini dan berjaya tangkap di tepi jalan ini dan menghubungi pihak polis,” kata Mohd Shuhaily.

Mohd Shuhaily turut memaklumkan enam daripada tahanan yang lolos itu maut dalam nahas ketika cuba melintas lebuh raya.

“Dalam usaha melepaskan diri pagi tadi pada jam 6.50 pagi, di KM165, seramai enam tahanan telah terlibat kemalangan jalan raya yang meragut nyawa dua lelaki dewasa, dua wanita dewasa, satu kanak-kanak perempuan, dan satu kanak-kanak lelaki.

“Apabila berlaku kemalangan, mereka dah tak berani untuk melintas lebuh raya dan mengambil keputusan menelusuri laluan sebelum ditahan,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *