Fri. Feb 23rd, 2024

KUALA LUMPUR – Persekutuan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) meminta kerajaan baharu PH-UMNO memberi peruntukan yang diperlukan untuk memulihkan tiga universiti yang dikendalikan oleh komuniti Cina.

Tiga universiti itu ialah Southern University College, New Era University College dan Han Chiang University College of Communication, yang kesemuanya menerima RM6 juta selama dua tahun berturut-turut apabila Pakatan Harapan (PH) berkuasa pada 2018.

Presiden Hua Zong Tan Sri T.C. Goh berkata masing-masing universiti menerima RM2 juta untuk meringankan beban kewangan masyarakat Cina bagi mengendalikan tiga kolej universiti itu.

“Kami berharap pentadbiran baharu Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat menyambung semula bantuan itu dan jika perlu menambah peruntukan tahunan.

“Kami mengharapkan masa depan yang baik di bawah kerajaan perpaduan pimpinan Anwar,” kata Goh ketika merasmikan ulang tahun ke-47 sambutan Universiti Kolej Selatan pada Ahad (27 November), menurut The Star.

Beliau berkata ketiga-tiga universiti itu mempunyai kekuatan dan kualiti tersendiri sebagai institusi pengajian tinggi yang dengan pencapaian membanggakan.

“Institusi pengajian tinggi yang dikendalikan oleh komuniti Cina yang tidak berasaskan keuntungan itu telah melahirkan bakat dalam pelbagai sektor untuk negara ini, selain mengekalkan pendidikan dan budaya Cina, yang merupakan ciri unik untuk Malaysia yang berbilang kaum,” tambah Goh.

Hua Zong adalah persekutuan bagi kesemua Dewan-dewan Perhimpunan Cina negeri-negeri Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *